Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της αναρρίχησης έναντι άλλων αθλημάτων vείναι ότι προσφέρει κοινωνική αλληλεπίδραση χωρίς να είναι ανταγωνιστική. Ιδιαίτερα σε ηλικίες 6-12 ετών, όπου τα παιδιά εκφράζονται μέσα από την ομαδική δραστηριότητα, η αναρρίχηση τους δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουν την αξία της συνεργασίας και τη σχέση εμπιστοσύνης προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους (σχοινοσύντροφος, σχέση ασφαλιστή-αναρριχητή).

Αλληλεπίδραση και όχι ανταγωνισμός!

Επειδή η αναρρίχηση απαιτεί συνδυασμό δημιουργικής σκέψης και σωματικής δραστηριότητας, συχνά αναδεικνύει παιδιά που είναι λιγότερο “αθλητικά”, τα οποία συχνά ξεχωρίζουν εκπλήσσοντας ακόμα και τον εαυτό τους! Υπάρχουν διαδρομές διαφόρων βαθμών δυσκολίας, ύψους, κλίσης, έτσι ώστε κάθε παιδί δοκιμάζει μια διασκεδαστική, άνετη ή και προκλητική εμπειρία σκαρφαλώματος ανάλογα με τις ικανότητες, τη μυϊκή του δύναμη και αντοχή, την ψυχολογία και τις προσδοκίες του.
Η αναρρίχηση εσωτερικού χώρου του O.A.K.A. δεν αφορά μόνο ψηλές διαδρομές με χρήση σχοινιού, αλλά και τραβέρσες χαμηλού ύψους με στρώματα, παιχνίδια ισορροπίας, ανεμόσκαλες, αναρριχητικά δίχτυα κ.α.

Διαχείριση του φόβου και αυτοπεποίθηση.
Τα παιδιά αντιλαμβάνονται «το μεγάλωμα» μέσα από τα όρια των κινήσεών τους και κάποιες φορές είναι γι’ αυτά τρομακτικό! Η διαδικασία της αναρρίχησης δεν έχει ως στόχο την εξάλειψη του φόβου, αλλά τη διαχείρισή του. Επιτρέποντάς τους να κινηθούν έξω από τη «ζώνη ασφαλείας» τους, σε ένα ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον, τα βοηθούμε να αναπτύξουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να μάθουν ότι η κατανόηση του φόβου είναι μια υγιής διαδικασία ζωής.
Σκαρφαλώνοντας με ασφάλεια, το παιδί “σπάει” το φόβο του σε μικρότερα κομμάτια- στόχους, τον βιώνει σταδιακά και τον μεταλλάσσει σε ασφαλή όρια που βάζει το ίδιο του το σώμα. Οι τοίχοι αναρρίχησης του Οaka Indoor Climbing έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ασφάλεια έτσι ώστε ακόμα και τα γλιστρήματα ή λάθη να είναι πολύτιμες και διασκεδαστικές εμπειρίες μάθησης!

Ανταπόκριση στην επίλυση προβλημάτων.
Με τόσες διαφορετικές διαδρομές προς την «κορυφή του βουνού», τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην επίλυση προβλημάτων, να διαχειριστούν τα δεδομένα της διαδρομής και να διαλέξουν την «ομαλότερη» πορεία προς τη νίκη.
Κάθε διαδρομή αποτελεί ένα γρίφο που απαιτεί υπομονή, προγραμματισμό και ανάλυση των επόμενων βημάτων. Το «problem solving», δηλαδή το να μαθαίνουν να σκέφτονται, αποτελούσε και αποτελεί από την εποχή της Σχολής του Σωκράτη το ποιο σημαντικό μάθημα για τα παιδιά νεαρής ηλικίας. Η αναρρίχηση σε εσωτερική πίστα ακολουθώντας χρώματα και κινήσεις, είναι ένας τεράστιος διασκεδαστικός γρίφος, που ωθεί το παιδικό μυαλό σε δημιουργικές λύσεις και το προπονεί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής!

Συγκέντρωση & επιμονή στην επίτευξη στόχων.
Κάθε αναρριχητική διαδρομή είναι ένας πάζλ που απαιτεί συχνά την ικανότητα του να κάνουμε πίσω, να δούμε τη διαδρομή εκ νέου, να αρχίσουμε και πάλι. Τα παιδιά μαθαίνουν να εστιάζουν, να συγκεντρώνονται και να διατηρούν τη συγκέντρωσή τους έτσι ώστε να φτάσουν την κορυφή. Διδάσκονται βήμα-βήμα μέσα από επιμέρους στόχους αλλά και μικρές αποτυχίες, πώς να βιώνουν την προσωπική επιτυχία όταν πετύχουν τον τελικό σκοπό.

Προστασία του εαυτού και ανάληψη ευθύνης.
Μέσα από τη διαδικασία της ασφάλισης, τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες προστασίας και
ασφάλειας, και το αίσθημα της ευθύνης. Η εμπειρία μας επιβεβαιώνει ότι, μέσα από μια τόσο διαδραστική διαδικασία τα παιδιά πάντα παίρνουν το θέμα της ασφάλειας και της ευθύνης στα σοβαρά και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό!